Voedzaam ontbijten, hoe doe je dat?

Gluten-, zuivel-, lactose-vrij – Vegan

Of je nu gluten- en koemelkvrij wil ontbijten of een plantaardig alternatief zoekt voor de klassieke boterham met kaas, het begin van een nieuwe manier van eten kan behoorlijk intimiderend zijn. Nochtans zal je zien dat er oneindig veel mogelijkheden zijn. 

Het ontbijt is voor mij ongetwijfeld het mooiste moment van de dag. Toen me vanuit medische hoek werd aangeraden om te minderen met het gebruik van melkproducten, moest ik me heroriënteren. Ik hou immers enom van yoghurt in al zijn vormen (gewone, kefir of Griekse yoghurt), samen met vers fruit, noten en zaden.* Toen ik mezelf uitdaagde om koemelkvrij te gaan ontbijten, ging een nieuwe wereld voor me open. Nu creëer ik elke dag een freestyle en voedzaam ontbijt met wat ik in huis heb. Ik hou er van om mezelf goed te voeden.

Na het groeten van de dag (en de zon), neem ik even tijd voor mezelf met yoga, een wandeling of een meditatie. Daarna kan ik niet wachten om de eerste maaltijd van de dag te bereiden. 

Een lekker ontbijt is immers een treat. Het is alsof je de dag begint met een geschenk voor jezelf. Hieronder vind je enkele van mijn voedzame ontbijtjes. Ze zijn vegan, gluten- en zuivelvrij, zitten boordevol smaak en bevatten geen toegevoegde suiker. Ik meet mijn ontbijtportie niet af met een weegschaal en eet tot ik vol zit. Hieronder vind je indicaties die als leidraad kunnen dienen voor één portie.

Geef je ogen de kost en laat je inspireren door de (nieuwe) kleuren en smaken. Beschouw het als jouw eerste moment van zelfverwennerij van de dag! 

Tropische ontbijtkom met roze yoghurt, kiwi en sinaasappel

Voeg twee handenvol rijp seizoensfruit (perzik, abrikoos, banaan of andere),   twee eetlepels kokosyoghurt en een theelepel roze pitaya-, aardbei- of frambozenpoeder toe aan een blender en mix gedurende enkele seconden op hoge snelheid.

Giet de smoothie in een kom en werk af  met kiwi, perzik, sinaasappel, cashewnoten en kokosvlokken.

Geniet van dat instant vakantiegevoel!

Mango kokosyoghurt met rood fruit, appel en pindanoten

Voor dit ontbijt gebruikte ik aardbeien en frambozen uit de diepvries. Ik hou namelijk van het sap dat vrijkomt en ook de zachtere smaak die het rood fruit heeft na het ontdooien.

Laat 250g (of meer) diepvries aardbeien en/of frambozen ontdooien en giet het zalige sap in een ontbijtkom. Schik de aardbeien en/of frambozen er naast. Schik daarnaast een heerlijke rode herfst-appel, in kleine blokjes gesneden. Voeg enkele eetlepels mango kokosyoghurt toe alsook een handvol meloenpitten en een handvol pindanoten.

Schep nu met je lepel doorheen de kom en proef hoe de smeuïge mango kokos yoghurt zich vermengt met het sap, de zoetere pinda’s en de krokante appel

Watermeloen smoothie

Een gezonde lever is van cruciaal belang voor je spijsvertering en algemene gezondheid. Daarom voeg ik af en toe een theelepel mariadistelpoeder toe aan mijn ontbijtkom.

Je vindt het recept hier.

* Voor het ontbijt gebaseerd op yoghurt, fruit en zaden liet ik me vooral inspireren door Pascale Naessens.