Haverkoekjes met banaan

Deze haverkoekjes met banaan zijn erg voedzaam, bevatten natuurlijke suikers uit fruit en zijn zo gemakkelijk te maken! Ze zijn heerlijk bij het ontbijt (verkruimeld als granola over je yoghurt) of als tussendoortje.

Koekje van eigen deeg

Koekjes hebben maar al te vaak een ellenlange ingrediëntenlijst, bestaande uit producten die we bijna niet kunnen uitspreken. Naast tarwe (een glutenbevattend graan), melk en ei bevatten de meeste klassieke koekjes geraffineerde suikers. Deze verlengen namelijk de houdbaarheid van een voedingsproduct. 

Nochtans kan niet iedereen die klassieke combinatie verdragen. Ik hoor alsmaar meer mensen die buikklachten, vermoeidheid of andere fysieke klachten krijgen na het eten van tarwe, melk en geraffineerde suikers. Het is duidelijk dat voedselallergieën -en intoleranties aan een opmars bezig zijn.

Gelukkig, beste lotgenoten, is het gemakkelijk om een koekje van eigen deeg te bereiden! Je hebt er slechts een handvol ingrediënten voor nodig.

Wat maakt deze koekjes zo lekker?

Havervlokken zijn glutenvrij en voegen een knapperig element toe. Ze maken het gebak crunchy, hoewel ze vrij neutraal zijn van smaak. Je kan ze vervangen door rijst-, gierst- of boekweitvlokken. Controleer op de verpakking of ze geen sporen van gluten kunnen bevatten als je glutenvrij moet eten.

Bananen zijn een natuurlijke bron van koolhydraten. Ze bevatten fruitsuikers die trager door je lichaam worden opgenomen waardoor het effect op je bloedsuikerspiegel beperkt blijft en je je langer verzadigd voelt. Bananen werken bovendien als bindmiddel in gebak.

Boter is smeuïg en zorgt voor een volle smaak. Samen met de bananen zorgt de boter ervoor dat de koekjes niet droog smaken. Zorg voor een lactosevrije of plantaardige variant als je geen zuivel of lactose verdraagt.

Rozijnen zijn eveneens een natuurlijke bron van koolhydraten. Het zijn druiven die werden gedroogd en daardoor een intense, zoete smaak verkregen. In het bijzonder sultana rozijnen zijn erg lekker in dit recept.

Optioneel: noten zijn een bron van gezonde vetten en zorgen voor extra knapperigheid. Amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pinda’s of pecannoten zijn lekker in dit recept.

Bakpoeder? Deze koekjes moeten niet echt rijzen, dus maak je ze evengoed zonder rijsmiddel.

Ingrediënten (voor 12 koekjes)

  • 280g havervlokken
  • 30g noten (optioneel)
  • een snuf zout
  • 2 bananen
  • 70g boter (of een lactosevrij of plantaardig alternatief), op kamertemperatuur
  • 50g rozijnen

Materiaal

Bakplaat
2 mengkommen

Methode

Verwarm de oven voor op 160°C (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Week de rozijnen een 15tal minuten in warm water zodat ze gaan wellen en straks niet uitdrogen in de oven.

Hak de noten fijn. Doe de haver en de gehakte noten in een mengkom. Voeg een snuf zout toe en meng goed met een lepel.

Neem de tweede mengkom en doe hierin de bananen in stukjes. Prak de stukjes met een vork tot moes. Voeg de zachte boter bij de banaan en meng goed. Voeg dit mengsel bij het havermengsel en meng goed.

Haal de rozijnen uit het water, dep ze droog met wat keukenpapier en voeg ze toe aan het mengsel. Kneed goed door en vorm met je handen ongeveer 12 koekjes. Leg ze op de bakplaat en bak ze gedurende een 30tal minuten op 160°C of – elke oven is anders – tot ze goudbruin zijn.

Geniet!

Bewaren

Je kan de koekjes een week op kamertemperatuur bewaren in een luchtdichte bewaardoos.